Szeszlér Vera

vera@wiw.hu

kitismersz.com

 

 

Megjelent:

Fontos! magazin

Vol. 3., dec. 2003.

44. old.

 

Nem az számít, mit tudsz, hanem hogy kit ismersz

 

Mi –

 

Tegye föl a kezét, aki még soha semmit nem intézett el a varázslatos Internet segítségével. Nem mondom, hogy a magyarországi népesség nagyobb hányada fizetett már be számlát, vagy szedett föl szexpartnert on-line, vásárolt cipőt ezen a site-on, vagy rendelt könyvet Amazon, de hogy az üzenetküldés, tájékozódás, szórakozás, biznisz, és egy hosszú sor köznapi tevékenység jókora része átkerült a virtuális szférába, nem vitatja senki. Így hát nyugodtan gyanússá válhat, hogy a szociális kapcsolatok üzemeltetése és leképezése is komoly teret nyer a neten: folyamatban.

”Tegye föl a kezét, aki nem egyedül van, ahol van, és mégis bevállalja hogy hangosan röhög <kézfeltevésjel>” – mondja egy majdnem másfél éves hozzászólás a wiwen, amire 6 percen belül 7 igenlő válasz érkezett. (És tényleg röhögtek, megkérdeztem.) A wiw körüli eufória persze nem állandó. Minél régebb óta vagy tagja a kapcsolathálónak, annál természetesebb, hogy használod, annál kevésbé dob föl, hogy új ismerőst klikkelhetsz le, hadd nőjön a térképed, vagy hogy a talán néhányszáz fórumozó nyilvánossága előtt mutogathatod magad. De a világ egyik első társadalmi-network oldalának jelentősége sok más ponton is megragadható.

Inkább ok-, mint célelvű létrejöttének történetét biztos sokan ismerik. Várady Zsolt (akkor 26) informatikust felizgatta barátai kapcsolathálójának digitális leképezhetősége, úgyhogy megtette ezt. Szét-emailezte a első huszonvalahány meghívót, és az erre válaszként érkező regisztrációk, illetve újabb meghívók során elkezdett növekedni a virtuális háló. A járulékos funkciók mind később érkeztek a térkép mellé: a több mint száz topikot számláló fórum (ami eleinte egyetlen topikból állt, és a neutrális, url-lel még nem rendelkező website jobb oldalán gördült a beszélgetés sávja), a levelezés, a cset (ami épp most nincs, de volt is, lesz is), vagy a “kitismerhetek”, az ismerősök megtalálásának  eszköze. Utóbbi azért érdekes, mert open source, tehát külső, szorgalmi fejlesztés eredménye (Varga Dani matematikus keze munkáját dicséri). Ez csak a site dióhéjban, de amit eredményezett, az nehezen summázható. Beizzította a kapcsolatokat. Láthatóvá, kézzel foghatóvá, használhatóvá tette azokat a homályba enyésző összeköttetéseinket is, amiknek igenis hasznát vesszük – vagy egyszerűen örülünk nekik. Ismerősi struktúránkban mintha erősebbre satírozta volna az összekötő vonalakat, összébb rántotta volna a pontocskákat egyéni, és baráti társaságok szintjén is. Olyan vicces vagy gondolkodó beszélgetések folynak végtelenül egy-egy jól eltalált topikon, amik sehol máshol eddig nem kaptak teret és időt. És jó sokan találtak vadonatúj cuccokra a wiwen. Tárgyakra, barátokra, ésatöbbi.

 

 

A negyvenezer, saját néven regisztrált felhasználó nem feltétlenül tudja, hogy milyen különleges az ő virtuális élőhelye az azóta létrejött – és, úgymond, gombamód szaporodó –, sokkal kevésbé bensőséges internetes kapcsolathálókhoz képest.

 

- és a többiek

 

Mostanában robbant ki az igazi pörgés az amerikai nagyok között. Ott van például a Microsoft. Egy éve fejleszti és hamarosan kísérleti útjára bocsájtja a saját hálóját Wallop néven. Fő szolgáltatásai a jóöreg email, cset, blog, és a tagok csoportjainak valós-idő kapcsolattartását segítő (facilitáló?) egyéb eszközök. Végtelen web-dokumentumokban épülő “wiki”-t, a releváns napi blog-információkat összeállító RSS-t és egyéb társadalmi-háló eszközöket is beépít amellett, hogy a tagok kapcsolathálóját ábrázolja. Van aztán a szabadalom-harc: a Friendster haverjai, a LinkedIn meg a Tribe.net 700.000 dollárért megvették a SixDegrees szabadalmát, anélkül, hogy őt bevonták volna, sőt.

 

Nyugi, megmagyarázom: A SixDegrees volt a legelső, olyannyira, hogy azonnal meg is pusztult. Nyilván, mint sok más korszakalkotó találmány, kicsit megelőzte a korát. Stanley Milgram “bárkitől a pillanatnyi USA-ban max hat kézfogásnyira vagyunk”-elméletét vette alapul, hogy ezt a felettébb izgalmas tényt leképezze a weben, kb. 8 éve. 2001 októberében állt föl a Ryze (http://ryze.com/), ami előfizetéses rendszerben működteti a tagok üzleti kapcsolatainak hálóját. Most jön a wiw, 2002 áprilisi fellövéssel. Innentől a jövendőbeli Wallopon kívül már egyik rendszer sem köti meghívóhoz a tagságot, ezért az ez utániak akkorát robbantak, hogy nem is nagyon lehet kézben tartani őket. A brit EveryonesConnected (http://everyonesconnected.com) után fél évvel a Friendster nevű randi-site (http://www.friendster.com/) szétspriccelte magát a tengeren túl, és több millió halacska úszott be a hálójába. Ez a “több millió” megfelelően homályos ahhoz, hogy ne is próbáljuk számszerűsíteni a méretét. 40% körülire becsülhető a fakesterek (vagy a wiwen meghonosult, rendkívül gusztusos magyarítás, a fikanikkek) aránya. Mivel bárki ingyen regisztrálhat, marha jó mókának bizonyul Jézus, Halál, vagy Leszbibár néven belépni, hogy akár minden nap három pasit/csajt felszedjen, másokat zrikáljon, vagy az eredeti kreátor nevén regisztrálva bevallja valaki: “nyomorult seggfej vagyok, aki csak azért hozta létre a friendstert, mert nem bírt felszedni egy normális csajt se”. A Friendster szervereit szinte naponta egészítik ki újabb kapacitással, de még így is döglassú az egész. Tele van furcsa, ufó-szerű entitásokkal, akik nem értik, hol a határ valós és virtuális személyiség között, ha akárhány különböző néven teljes értékű tagja lehet egy szociális hálónak, hogy randizzon és idétlenkedjen.

Kettő, illetve négy hónappal a Friendster után a LinkedIn (https://www.linkedin.com/) és a Tribe.net (http://www.tribe.net) is megépült. Ez a három site baráti egyetértésben előre leosztotta maga között a terepet: a Friendsteré a haverok-buli-fanta, a LinkedIn bisznisz-kapcsolatokat képez le, a Tribe.net pedig apróhirdetéseket csörget a hálójában. Mindhárom rendszerbe több, mint tízmillió dollárt fektettek be mostanáig. A baráti egyetértés talán addig tartott, amíg utóbbi kettő le nem csapott az időben legelső SixDegrees szabadalmára, de ez a háború hadd háborogjon magában,

 

térjünk magunkhoz.

 

Innen, a wiw bölcsőjéből nehéz elképzelni, hogy bármelyik gigaháló ilyen fontos lehet. A wiw is rég túlnőtte már kezdeti kereteit, nem olyan bensőséges, vagy áttekinthető, mint régente, de részben a szolgáltatások és a tagok adatlapjának részletszegénysége miatt még így is megőrizte egyszerű báját. Itt mindenkiért kvázi felelősséget vállalt egy előző tag, aki meghívta, és mert rettentő pici országban élünk, jó kis titkos nyelvünkben, aránylagos biztonságban vagyunk: rengeteg-milliós szerencsére sokára lesz a wiw. Addig még ki lehet találni, a többi példán okulva, hogy miből fog megélni, ami – tekintve, hogy Varga Dani szerint (wiw - Hálózatkutatás topik) sokmilliós iparág születésénél voltunk jelen – még szerény igény.

 

És vajon hova a nagy hálózatosodás? Nagyon kíváncsi lennék rá. Több okot is képzelhetünk mögé, azon kívül, hogy a túlnépesedésben kiélesedett, otthonkereső barátkozási igény, és a technika csodája ím egymásra talált. Ha elfogadtuk a szingli-jelenséget, a webnaplók hódításának fontosságát, Barabási-Albert László (Behálózva) tudományos eredményeit társadalmi hálózatokról a fizika és a szociológia határmezsgyéjén, akkor ezekből a rész-okokból lassan csak  kikristályosodik valami. A baráti- vagy bizniszhálózatok beláthatatlan buborékjai hangulatosan rendszerezett kisebb buborékokra esnek szét, és képezik le magukat a szupersztrádán, hogy az elviselhetetlen mennyiségű információt emberekről, jelenségekről, a világról felfoghatóvá szűrjék egymás számára és mindenki örömére.

 

Megfigyeltem, hogy az jut el hozzám, ami a wiwről jön. Bár szélsőséges eset vagyok, utóbbi másfél évemnek mégis a wiwről származó információk határozták meg legfontosabb eseményeit. Ha letisztul a szocnet világának ősrobbanása, kihullik a férgese, és rájövünk, hogy mire jó igazán a szociális háló az Interneten, és hogyan működtethető az infrastruktúra, akkor még nagy hasznát vesszük a virtuális emberi hálózatokban való gondolkodás lehetőségeinek. A wiwet addig is eltettük városi túlélő-készletünknek egy kézreeső ficakjába.

 

 

 

Linkek:

 

http://www.wiw.hu (pláne a Hálózatkutatás topik)

http://www.friendster.com

https://www.linkedin.com

http://www.tribe.net

http://sixdegrees.com

http://ryze.com

http://everyonesconnected.com

http://socialsoftware.weblogsinc.com

http://www.zephoria.org/snt/

http://news.zdnet.co.uk/internet/ecommerce/0,39020372,39117826,00.htm

http://www.microsoft-watch.com/article2/0,4248,1378866,00.asp

http://www.corante.com/many/

http://www.spoke.com/

http://www.econozco.com